La biblioteca de Montserrat té el seu origen al segle XI, en l’escriptori del monestir (Scriptorium), on es rebien llibres fruit de donacions, i on més endavant els monjos van començar a copiar textos. Tot i així, no va ser fins als segles XIV i XV que l’activitat de l’Scriptorium va arribar al seu punt àlgid. Cal destacar que en aquesta època, el monestir va fer nombrosos intercanvis de llibres amb la família reial catalana, i també va ser el període en què es va formar el Llibre Vermell de Montserrat (s. XIV-XV), que deu el títol al color de les cobertes i que conté un recull de textos teològics i devocionals destinats als monjos i preveres seculars encarregats de la cura pastoral dels pelegrins de Montserrat. La inauguració d’un taller tipogràfic a Montserrat, promogut per l’abat Garcia Jiménez de Cisneros l’any 1499, va afavorir la difusió de la vida espiritual i cultural del monestir i va transformar radicalment la dinàmica de l’escriptori medieval.
Aquest ràpid augment de llibres a la biblioteca va obligar a fer profundes modificacions a les dependències antigues i també a l’habilitació de nous espais. El 1917 es van començar les obres a càrrec de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, que dotava la biblioteca d’una gran sala per a les seccions d’ús més freqüent, una altra per a dipòsit i una tercera per a Scriptorium i obres de consulta. Tot i així, amb el ràpid creixement dels fons entre els anys 20 i 30, la biblioteca va fer-se petita de seguida i es van començar a pensar altres ampliacions. A partir dels anys 40 va tornar a créixer amb la incorporació dels llegats de Cambó i Just Cabot.
El 1963 es va habilitar una sala amb armaris movibles per a les més de 500 publicacions periòdiques en constant creixement. A finals dels anys 60 es va ampliar l’espai de llibres amb la creació d’una sala de 3 pisos, amb una capacitat de 12.000 metres lineals disponibles.
L’última ampliació de la biblioteca es va fer l’any 2016 amb la creació d’una nova sala amb capacitat per a llibres, una secció de reserva i un nou espai per a dipòsit de revistes, que va augmentar l’espai total de la biblioteca a 5.000 metres quadrats i 34.000 metres lineals de prestatgeries.
La Biblioteca de Montserrat va començar la digitalització del catàleg l’any 1998 gràcies a un conveni entre la Fundació Telefònica i la Fundació Abadia de Montserrat 2025. Actualment aquest catàleg automatitzat forma part del catàleg de la Universitat Ramon Llull i també del Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes (CCUC) des d’on es pot consultar tot el fons de la Biblioteca de Montserrat.
Si voleu conèixer més a fons la Biblioteca, podeu consultar el llibre:
Damià Roure: La Biblioteca de Montserrat: un espai de cultura al llarg dels segles.- Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2007.
Tel.: 938 77 77 68
E-mail: biblioteca@abadiamontserrat.net
Adreça: Abadia de Montserrat, Biblioteca
08199 Montserrat – Barcelona