Impremta i biblioteca a l’hospital militar de Montserrat (1938-1939)

Dates: Exposició virtual permanent a l’ Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya.

Comissariat: Àngels Rius i Bou, Biblioteca de l’Abadia de Montserrat

En començar la Guerra Civil (1936-1939) els monjos de Montserrat van haver de fugir del monestir i aquest va ser confiscat per la Generalitat de Catalunya, amb la finalitat de protegir-lo. Joan Puig i Ferreter, durant pocs dies, i sobretot Carles Gerhard i Ottenwälder, van ser nomenats pel conseller de Cultura Ventura Gassol els seus conservadors.
A partir de l’abril de 1938, fins a la retirada de l’exèrcit republicà el gener de 1939, el recinte va esdevenir un hospital militar de l’Exèrcit de l’Est anomenat «Clínica Z», que va albergar fins a 3.000 soldats convalescents.
A l’hospital es programaren tallers de recuperació i, de la mà del poeta Manuel Altolaguirre, els soldats de l’XI Cos d’Exèrcit de l’Est imprimiren llibres i diaris sota el segell d’Ediciones del Ejército del Este, tot aprofitant la magnífica impremta que els monjos havien deixat al monestir. Els llibres impresos, d’escriptors de renom internacional com Pablo Neruda, César Vallejo i Emilio Prados, són considerats avui en dia rares edicions de bibliòfil. Per primera vegada es poden veure junts en una exposició, gràcies a la col·laboració de la Biblioteca del Monestir de Montserrat i la Biblioteca de Catalunya.
A banda, a l’edifici destinat a «Centre d’Enduriment», es va organitzar una biblioteca per als soldats amb uns 300 llibres, amb característiques ideològiques de caire comunista i anarquista, part dels quals es van conservar i integrar al fons de la Biblioteca de Montserrat.

Per a més informació sobre l’exposició i per descarregar els materials relacionats podeu accedir aquí.